
INFORMACE KE KURZŮM VAŘENÍ, OBSAHY LEKCÍ
- vaření pro začátečníky i pokročilé
- kurz ZÁKLADY I - skupinový kurz s možností vstupu i na jednotlivé lekce
- kurz ZÁKLADY II - skupinový kurz navazující na kurz ZÁKLADY I
- kurz POKROČILÍ - skupinový kurz navazující na kurz ZÁKLADY I a II
- skupinky pro 4 - 7 osob
- ve Zlíně, Kroměříži, Holešově, příp. dle domluvy
ZÁKLADY I (8 setkání)
- Jedno setkání trvá 3,5 - 4 hod.
- Jsou inspirací a rozšířením kuchařských dovedností pro každého, kdo se zajímá o zdravé vaření.
- Nejedná se o léčebnou makrobiotiku.
- Naučíme se připravovat obiloviny, luštěniny a zeleninu jinak a rozličné postupy a techniky vhodné pro všechny jako rodinné vaření.
- Během lekcí si postupně doplňujete materiály, každá lekce má téma a praktickou přípravu 4 - 5 pokrmů.
- Celkem zvládneme 32 - 40 možností příprav, včetně ochucování, zahušťování, přípravy dezertů a harmonických nápojů.
- Seznámíme se s asi 60 produkty zdravé výživy ve své pestrosti.
- ZÁKLADY I se konají ve Zlíně - Tečovicích, Jankovicích u Holešova, v Holešově, Brně a Kroměříži - viz KALENDÁŘ AKCÍ.

ZÁKLADY II (8 setkání)
- Jedno setkání trvá 3,5 - 4 hod.
- Navazují znalostně teoreticky a prakticky na ZÁKLADY I.
- Pokračují v technikách, prohlubují praxi a znalost. Tvoří druhou polovinu základů.
- Během lekcí je přidáváno porozumění univerzálních principů a energií JIN a JANG.
- Prohlédneme techniky příprav z pohledu energií a vlastní kondice.
- Seznámíme se s použitím mořských řas, připravíme ryby, pečené sladkosti a doplníme zbylé techniky přípravy, např. pickles, soté atd.
- Vyzkoušíme také domácí harmonizační procedury - nápoje, obklady.
- ZÁKLADY II se konají ve Zlíně - Tečovicích a v Holešově - viz KALENDÁŘ AKCÍ.

Obsah ZÁKLADY I - tematické okruhy
1.lekce
- Ochucovadla I - slaná a sladká chuť
2.lekce
- Ochucovadla II - kyselá, ostrá a hořká chuť
3.lekce
- Tuky - oleje,semínka, kuzu,arrowroot a ořechová másla
4.lekce
- Obilniny - celá zrna prezentace, s lepkem a bez lepku význam a příprava
5.lekce
- Luštěniny - prezentace druhy a příprava, polotovary - tofu, tempeh, natto, okara
6.lekce
- Těstoviny jinak - transformace konzumace - chléb-vločky-celé zrno- těstoviny.
- Harmonizační nápoj 1
7.lekce
- Krokety - druhy a příprava, kondymenty a ovoce v aspiku
8.lekce
- Úvod do energií potravin jin a jang
- 7 univerzálních principů a 12 energetických souvztažností
- Harmonizační nápoj 2
- Teoretické a praktické opakování technik 1. - 7.
V kalendáři akcí jsou kurzy základů I označeny jako ZI / lekce a č.
Pro inspiraci si můžete prohlédnout fotky pokrmů z kurzů základů I a II ve fotogalerii.
Obsah ZAKLADY II - tematické okruhy
1.lekce
- Mořské řasy, pickles, univerzální principy, 12 zákonitostí
- Energetická tabulka potravin - úvod
2.lekce
- Obilné polotovary, pickles II, kondyment II s tekkou, hiziki, obilný pudink
- Univerzální principy - 12 zákonitostí, energetická tabulka potravin
- (Jin a souvislosti)
3.lekce
- Seitan, jasmínová rýže, pudink ze sojového mléka (seitan a obilná mléka)
- Univerzální principy - 12 zákonitostí, energetická tabulka potravin
- (Jin a souvislosti)
4.lekce
- Seitanový špíz, jáhly se zeleninou, wakame salát
- Energetická tabulka potravin - souvislosti vlastní kondice
Lekce 5
- Jak efektivně vařit - ohagi,soté
- Energetická tabulka potravin - pásmo harmonie a větších protikladů,
- Vlastní regulování a transformace 1
Lekce 6.
- Pražené obilí a ostatní druhy příprav
- Energetická tabulka potravin - pásmo harmonie a větších protikladů,
- Vlastní regulování a transformace 2 a náhled na jangovou energii dle tabulky energií potravin
Lekce 7.
- Domácí harmonizační prostředky - Druhy
- Korsický čaj, Čaj Mu, lotos, tekka, vnější obklady, koupele a ostatní
Lekce 8
- Pečené a nepečené sladkosti,
- shrnutí základů II - dotazy a diskuse
- Vlastní praxe, náhled na pokročilé a proměnnou 5 prvků jak vařit dle sezony
V kalendáři akcí jsou kurzy základů II označeny jako ZII / lekce a č.
Pro inspiraci si můžete prohlédnout fotky pokrmů z kurzů základů I a II ve fotogalerii.